Как «Водоканал» «наваривается» на запорожцах

Как «Водоканал» «наваривается» на запорожцах
Коммунальщики требуют за поверку счетчика, которая должна быть бесплатной, — 37, 80 гривен.
Активист Радикальной Партии и член объединения «Vместе» Константин Поцелуйко с помощью адвоката и активиста Геннадия Працевитого, подал иск на запорожское КП «Водоканал».
- Почему «Облэнерго» обслуживает сам приборы учета, и мы не оплачиваем ни ремонт, ни поверку электросчетчиков, а «Водоканал» обирает запорожцев несмотря на все нормы закона? — задается вопросом общественник. — Помимо этого, всем приходится платить и за снятие, и за установку счетчиков из своего кармана.
Читайте также: «Водоканал» берет с запорожцев деньги за поверку счетчика
ПОЗОВНА ЗАЯВА про захист прав споживачів,
стягнення незаконно отриманого майна 
Я, П. проживаю за адресою: м. Запоріжжя, _____________________
Між мною та КП «Водоканал» укладено договір про надання послуг з водопостачання, на підставі якого КП «Водоканал» мені, як абоненту надає послуги з поставки холодної води.
В січні 2015 р. на мою адресу надійшло повідомлення КП «Водоканал» яким мене було повідомлено про необхідність державної повірки лічильника холодної води, який встановлений в моїй квартирі.
При зверненні до КП «Водоканал» з метою проведення повірки лічильника, представники Водоканалу змусили мене сплатити за повірку лічильника 37,80 грн. Як пояснили представники відповідача, в разі не оплати послуг за повірку лічильника, мені будуть нараховувати підвищений тариф за воду, оскільки лічильник не пройшов повірку.
Вважаю що дії КП «Водоканал» щодо стягнення плати за проведення повірки лічильника незаконними, виходячи з наступного:
Відповідно до ч. 2 ст. 28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» фізичні особи зобов’язані своєчасно здавати засоби вимірювальної техніки на повірку, яка здійснюється за рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Згідно частини 3 вказаної статті, порядок подання фізичними особами, що не є суб’єктами підприємницької діяльності, — власниками засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань якими використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду) на періодичну повірку цих засобів та оплати за роботи, пов’язані з повіркою, встановлюється Кабінетом Міністрів України. Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюютьсяза рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання.
Згідно норм п. п. 9, 15 Правил надання послуг з централізованого опалення. Постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2005 року № 630 періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) квартирних засобів обліку проводиться за рахунок виконавця.Засоби обліку води і теплової енергії, встановлені у квартирі (будинку садибного типу) та на вводі у багатоквартирний будинок, підлягають періодичній повірці. Періодична повірка засобів обліку води і теплової енергії проводиться у строк, що не перевищує одного місяця.
Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затверджений постановою Кабінету Міністрів України № 529 від 20.05.2009 року, визначає, що витрати на проведення періодичної повірки засобів обліку води повинні включатись у вартість послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій шляхом додавання до загальної вартості послуг.
Пунктом 79 постанови КМ України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011 р. №869 зазначається, витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку гарячої води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку гарячої води;  – включаються до плати складу витрат на збут послуг.
Таким чином, витрати на проведення повірки квартирних засобів обліку вже включені до складу витрат на збут послуг, та не потребують додаткової окремої оплати.
Згідно з п. 3, 22 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», виконавець це суб’єкт господарювання, який виконує роботи або надає послуги. Споживач це фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника;
Відповідно до п.п. 1, 6 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про захист прав споживачів», споживачі мають право на захист своїх прав державою, звернення до суду з захистом своїх прав.
Статтею 19 Закону України «Про захист прав споживачів» заборонена нечесна підприємницька практика. Нечесна підприємницька практика зокрема включає: будь-яку діяльність (дії або бездіяльність), що вводить споживача в оману;Якщо підприємницька практика спонукає або може спонукати споживача дати згоду на здійснення правочину, на який в іншому випадку він не погодився б.
Пунктом 2 частини 1 статті 21 Закону України «Про захист прав споживачів» зазначається, що порушення свободи волевиявлення споживача та/або висловлене ним волевиявлення є порушенням прав споживача.
Таким чином, спонукання мене до оплати коштів за повірку лічильника, яка повинна здійснюватися у відповідності до Закону, за рахунок відповідача, є порушенням моїх прав, як споживача. Крім того, такі дії є незаконними.
У відповідності до положень глави 83 ЦК України, зокрема статтей 1212-1213 Кодексу, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави, зобов’язана повернути потерпілому це майно. Набувач зобов’язаний повернути потерпілому безпідставно набуте майно в натурі.
Оскільки КП «Водоканал» незаконно отримало від мене плату за повірку лічильника в сумі 37,80 грн., я маю право на повернення вказаної суми коштів.
На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 3, 114,119 ЦПК України, ст. 16, 1212-1213 ЦК України, ст. 3, 4, 19, 21 22 Закону України «Про захист прав споживачів», ст. 28Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» від 01.06.2011 р. №869,
ПРОШУ:
Прийняти позовну заяву до розгляду.
Визнати дії Комунального підприємства «Водоканал» щодо стягнення з мене, П. плати за проведення повірки лічильника води в сумі 37,80 грн. – незаконними.
Стягнути з Комунального підприємства «Водоканал» на користь П. 37,80 грн. безпідставно набутих коштів, сплачених за проведення повірки лічильника.
В разі неявки позивача в судове засідання, розгляд справи провести без участі позивача, за наслідками розгляду справи позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.
Запись Как «Водоканал» «наваривается» на запорожцах впервые появилась Новостной интернет-портал.

«Водоканал» берет с запорожцев деньги за поверку счетчика 11.02.2015
«Водоканал» берет с запорожцев деньги за поверку
Не смотря на то, что стоимость поверки прибора учеты воды уже включена в новый тариф. Комитет по общественному контролю
В «Водоканале» объяснили, почему «сдирают» с запорожцев деньги за поверку счетчков 10.03.2015
В «Водоканале» объяснили, почему «сдирают» с запорожцев
В тариф на услуги по водоснабжению и водоотведению не входит стоимость поверки счетчика. Об этом в соцсети сообщает
Водоканал ворует у Запорожцев более 10 млн в год 15.07.2014
Водоканал ворует у Запорожцев более 10 млн в год
Наши публикации о коррупции на Запорожском «Водоканале» получили резонанс в обществе и к нам на редакционную почту
С жителей Запорожской области безосновательно снимали деньги за проверку счетчиков 22.08.2014
С жителей Запорожской области безосновательно снимали
После вмешательства прокуратуры в Мелитополе отменили незаконную плату за поверку счетчиков воды По представлению

Нет комментариев.